Roti Boyan
Bahan-Bahan Kulit
650 gm tepung gandum
320 ml air suam-suam panas
60 ml minyak sayur
2 sudu makan minyak sapi
1/2 sdt baking powder
1 sdt gula
1/2 sdt garam
Cara-Cara
Satukan air suam panas, minyak, minyak sapi, baking powder, gula dan garam di dalam sebuah bekas. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Buatlah beberapa bebola mengikut saiz yang anda inginkan. Biarkan sebentar.
Bahan Inti
1 kg kentang (dibersihkan & direbus hingga empuk, kemudian buang kulit dan lecek)
3 biji telur (kacau sedikit)
sedikit daun sup/bawang (dihiris)
2 biji bawang besar (dipotong dadu)
secukup lada putih serbuk
garam secukup rasa
Cara-Cara
Gaul semua bahan2 dan sesuaikan rasanya.
Cara Membuat Roti Boyan
Canai satu bebola doh yg direhatkan tadi hingga menjadi sekeping bulatan. Isikan dgn inti dan lipatkan menjadi persegi empat. Goreng diatas kuali leper seperti menggoreng roti canai. Bubuh minyak sekali-sekala dan angkatlah setelah Roti Boyan ini kekuning-kuningan.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
Bahan-Bahan
2 cawan cili kering kisar
3 biji bawang besar
sedikit ikan bilis (direndam)
sedikit belacan
(kesemua bahan dikisar halus)
sedikit air asam
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
1 cawan ikan bilis (di goreng separuh masak)
Cara-Cara
Panaskan minyak dalam kuali/periuk dan tumis bahan2 kisar hingga betul2 garing. Masukkan sedikit air jika perlu. Kemudian bubuh air asam, garam dan gula. Sesuaikan rasanya dgn citarasa anda. Akhir sekali masukkan ikan bilis yg telah digoreng tadi. Kecilkan api dan biarkan sebentar sebelum diangkat.
Sis, minyak sapi dan minyak sayur kena panaskan tak? or just campur dgn air yg suam tadi saja..
ReplyDeletesis saya minta maaf sangat2 ya...semenjak mak sis tak sihat mmg dah lama tak buka blog. untuk pertanyaan sis tu minyak sapi dan minyak sayur tu tak payah dipanaskan... skali lagi saya mohon maaf.
ReplyDelete