Bahan-Bahan A
4 ekor sotong size sederhana besar
1 helai daun kunyit
4 tangkai daun ketumbar
1/2 tin susu cair
1 cm kunyit hidup (ditumbuk)
1.2 ssudu teh garam
Bahan B (Tumis)
2 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih*
2 cm halia muda* (*dikisar)
garam secukup rasa
minyak masak secukupnya
Cara Memasak
1. Panaskan minyak masak didalam kuali dan goreng sotong separuh masak. Angkat dan toskan minyaknya.
2. Gunakan terus minyak dan kuali tersebut untuk mengoreng bawang, bawang putih dan halia kisar sehingga berbau wangi.
3. Kemudian masukkan susu cair, daun ketumbar dan daun kunyit. Biarkan mendidih.
4. Masukkan sotong tadi dan kacau perlahan-lahan. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
5. Tutup api, hiaskan dan hidang.
No comments:
Post a Comment