Bahan-Bahan
1/2 packet suji (samolina)
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 liter air
2 helai daun pandan, disimpul
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 batang kulit kayu manis* (*direbus dan diambil airnya)
sedikit air mawar atau esen rose
sedikit serbuk pewarna kuning
minyak sapi secukupnya
sedikit badam, dikisar kasar2
sedikit gajus dan kismis kuning untuk hiasan
sedikit gajus dan kismis kuning untuk hiasan
Cara-caranya
Tuangkan suji, air, susu cair, susu pekat, air rebusan, air mawar atau esen rose dan serbuk pewarna kuning ke dalam periuk. Masukkan juga daun pandan dan badam yang dikisar kasar2. Masakkan semua bahan2 itu di atas dapur. Bila sudah agak pekat, dan bila dikacau agak berat, kecilkan api. Kacau terusan sampai mendidih. Setelah mendidih, tutup api. Setelah itu goreng gajus kemudian kismis dengan kira2 1 sudu minyak sapi Ghee (goreng gajus dulu baru kismis). Bahan2 yang digoreng hendaklah ditaburkan di atas bubur suji ketika dihidangkan. Baki minyak sapi yang digunakan untuk menggoreng gajus dan kismis dituangkan kedalam bubur suji tadi.
Thank you so much sweetie for sharing...Luv Yazzy
ReplyDeleteyr most welcome Yazzy...feel free to look thru the rest of the resepi :)
ReplyDelete