Friday, July 23, 2010

Ais Delima


Selamat malam semua.....hari ini saya ada extra entry lah sal saya ada bikin desert/pencuci mulut....tekak nie macam nak makan benda yang cooling2 gitu....yang menyamankan tekak gitu....teringat pulak Ais Delima....Ais Delima nie sedap betul klu dimakan sejuk2....resepi Ais Delima nie tak ingatlah saya dapat dari mana...maaf ya....tak yah cite panjang lagi lah ya pasal hari pun dah malam....jadi layanzzz resepinya....

Bahan-Bahan
1 cawan sengkuang cina, potong dadu
1/2 cawan tepung ubi
150gm gula
3/4 cawan santan
3/4 cawan air
pewarna merah
Air Ais

Cara-Cara
1. Rendam sengkuang cina dengan pewarna merah selama 10 minit, tapis dan masukkan ke dalam bag plastik berisi tepung ubi. Goncang sehingga sengkuang disaluti dengan tepung ubi. Buang lebihan tepung.
2. Masak air hingga mendidih, masukkan sengkuang tadi sehingga ia terapung dipermukaan air, cedok dengan penapis atau senduk yang berlubang dan masukkan kedalam air ais
3. Untuk kuahnya, satukan gula dan air, masak hingga gula larut. Masukkan santan dan kacau rata. Angkat dan ketepikan.
4. Untuk menghidangkannya ambil 3 sudu delima, masukkan kuah dan ketulan ais.




No comments:

Post a Comment