Monday, July 26, 2010

Bingka Ubi



Selamat petang semua...anda sudah minum petang ke....kalau belum nak join saya makan Bingka Ubi dengan teh-O panas....punya lah sedap bingka ubi nie sehingga menjilat kaki eh salah menjilat jari hehehehe... resepi nie saya cedok dari dapur CMG....thks mat, saya minta izin C&P untuk kongsi resepinya disini ya

Bahan-Bahan
1 kg ubi parut
650 ml santan kelapa
100 gm gula melaka, hiris halus
2/3 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1/2 camca teh garam
1 camca besar minyak sapi

CARA MEMBUATNYA :
Satukan santan, gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. Kacau rata dan jerang atas api, kacau hingga gula larut (tak perlu mendidih), masukkan minyak sapi dan kacau hingga sebati. Angkat dan biar sejuk. Ubi dimasukkan ke dalam kain kasa dan perah, tadah air perahan tadi. Buat sikit2, hingga siap. Masukkan ubi tadi ke dalam bekas lain. Biarkan air perahan 20 minit hingga sagunya mendak. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser loyang dengan sedikit mentega. Ketepikan. Buang air perahan tadi perlahan2 sehingga tinggal sagunya yang mendak. Gaul dengan ubi tadi. Tapis santan tadi yang di masak tadi dan masukkan ke dalam ubi, gaul rata2 hingga rata dan mesra. Tuang dalam loyang yang telah siap tadi dan bakar selama 1 jam 30 minit, hingga permukaannya kelihatan garing. Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan dari acuan. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.... Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment