Sunday, July 11, 2010

Spageti Bebola Daging


Hii semua....ketemu lagi ya di hari minggu.... Menu untuk lunch hari nie ialah pasta....jadi kita makan Spageti Bebola Daging k....Resepi nie saya dapat dari majalah RASA tahun 2008.... Bagi penggemar pasta resepi ini pasti tidak akan mengecewakan....Check it out the recipe....speaking london pulak, pasta lah katakan....



Bahan Spageti:
300 gm spageti
1 liter air
5 gm minyak sayuran

Bahan Bebola:
100 gm daging cincang
100 gm serbuk roti
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 biji telur
3 ulas bawang putih
3 gm pasli
3 gm lada sulah
garam secukup rasa

Bahan Sos
750 gm tomato
180 gm bawang besar (dipotong dadu)
150 gm keju pamesan (dipotong dadu, klu yg hancurnya tak yah lah)
30 gm bawang putih (dicincang)
150 ml sos tomato
30 gm gula merah
3 gm oregano
30 gm minyak sayuran
450 ml air
8 gm serbuk lada hitam (klu yg suka pedas blh tambah lagi)
garam secukup rasa



Cara Memasaknya
1. Didihkan air dan kemudian masukkan spageti. Masak selama 15 minit.
2. Tos dan gaul dengan minyak untuk elakkan daripada melekat. Ketepikan.
3. Untuk membuat bebolanya pula, campurkan semua bahan bebola dan gaul mesra.
4. Bentuk menjadi bebola kecil dan kemudian bakar pada suhu 170c sehingga masak. (saya tak bakar, saya goreng je...). Ketepikan.
5. Untuk membuat sosnya pula, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga berbau harum.
6. Setelah itu masukkan semua bahan lain kecuali keju. Masak sehingga mendidih.
7. Setelah mendidih, masukkan keju dan kacau sebati.
8. Sedia untuk dinikmati bersama spageti dan bebola yang telah dimasak tadi.

No comments:

Post a Comment