Salam & selamat tengahari.....apa kahabar semuanya.....N3 ini adalah apa yang dimasak semalam....semalam 1 hari saya tak pegang PC pasal anak saya yang bongsu tu tak sihat....hari nie nampak boleh tahan sikitlah... semalam barang2 kat dalam frigde pun dah susut, jadi masak lah apa yang ada...akhirnya semalam masak Dalca Sayuran ada juga yang panggil dalca kosong...Resepinya dari Majalah Rasa tahun ini 2010 keluaran bulan Jun....mudah disediakan dan cepat dimasak...jom lihat resepinya...
Bahan-Bahan A
2 biji kentang, dipotong 12
2 biji terung bulat* (takde terung bulat jadi saya pakai terung biasa aje)
1 batang lobak (carrot) saiz sederhana* dipotong bersilang
6 biji kacang bendi (takde saya gantikan dengan kobis)
6 batang kacang panjang , dipotong 4 cm
125ml santan kelapa
Bahan B (Tumis)
2 biji bawang besar, dihiris
3 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
6 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 helai daun pandan, dipotong 4 cm
1 labu bawang putih*
5 cm halia muda* (dikisar)
2 batang serai (dikeuk)
125 ml cili boh
2 sudu makan serbuk kari daging
500ml air
Garam secukup rasa
1 sdt rempah tumis (nie resepi asal tak pakai)
Bahan-Bahan A
2 biji kentang, dipotong 12
2 biji terung bulat* (takde terung bulat jadi saya pakai terung biasa aje)
1 batang lobak (carrot) saiz sederhana* dipotong bersilang
6 biji kacang bendi (takde saya gantikan dengan kobis)
6 batang kacang panjang , dipotong 4 cm
125ml santan kelapa
Bahan B (Tumis)
2 biji bawang besar, dihiris
3 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
6 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 helai daun pandan, dipotong 4 cm
1 labu bawang putih*
5 cm halia muda* (dikisar)
2 batang serai (dikeuk)
125 ml cili boh
2 sudu makan serbuk kari daging
500ml air
Garam secukup rasa
1 sdt rempah tumis (nie resepi asal tak pakai)
2 tangkai lada kering (nie pun di resepi asal tak pakai)
Cara Memasak
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, lada kering dan rempah tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Kacau rata hingga wangi
3. Selepas itu, masukkan daun pandan dan cili boh. Kacau rata sehingga pecah minyak.
4. Masukkan serbuk kari daging. Gaul rata hingga sebati.
5. Kemudian masukkan air dan kesemua sayur-sayuran dari bahan A termasuk kentang sekali. Kacau dan biarkan mendidih.
6. Masukkan santan dan perasakan dengan garam secukup rasa.
7. Angkat dan sedia dihidangkan.
Cara Memasak
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, lada kering dan rempah tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Kacau rata hingga wangi
3. Selepas itu, masukkan daun pandan dan cili boh. Kacau rata sehingga pecah minyak.
4. Masukkan serbuk kari daging. Gaul rata hingga sebati.
5. Kemudian masukkan air dan kesemua sayur-sayuran dari bahan A termasuk kentang sekali. Kacau dan biarkan mendidih.
6. Masukkan santan dan perasakan dengan garam secukup rasa.
7. Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment