Hari ini kita masak mi k, Mi Pattaya.... sedap tau mi pattaya nie....resepinya hari nie saya ambil dari Majalah Aneka (Hidangan Mi). Saya tu memang penggemar mi lagi-lagi kalau bulan puasa jarang sekali berbuka dgn nasi.... cakap pasal bulan puasa rasanya masa berjalan begitu pantas sekali kerna tak lama lagi akan masuk bulan puasa.... Ok lah ini die resepinya di bawah.....Oh ya resepi dibawah mmg agak sikit jadi klu mau bikin lebih sikit pandai2 adjust sukatannya ya....
Bahan-Bahan:
100 gm mi kuning
50 gm udang
50 gm dagin ayam*
50 gm sotong*
50 gm kobis bunga*
2 tangkai sawi* (* dipotong )
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu besar cili kisar
2 biji telur (dipukul)
Minyak masak & garam
Cara membuatnya:
1. Panas minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan cili kisar hingga garing.
2. Masukkan ayam, udang, sotong, kobis bunga dan sawi . Masak selama 2 minit.
3. Kemudian masukkan kicap pekat, sos tiram dan mi, Apabila cukup masak, angkat dan ketepikan.
4. Panaskan sedikit minyak dan dadarkan telur hingga masak. Bubuhkan mi di atas talur tadi dan dilipat bentuk sampul surat.
No comments:
Post a Comment