Thursday, July 29, 2010

Puteri Mandi



Selamat petang.....Udah makan petang ke belum??? klu belum, apa kata pegi mandi petang dulu pas tu makan Puteri Mandi....nah macam mana ok kan...tengok aje dah menarik, makan langsung tertarik....resepi puteri mandi nie saya ambil dari Majalah Rasa bulan Jul 2007....jadi kalau nak rasa puteri mandi, resepinya saya sertakan dibawah....

Bahan-Bahan Doh
500 gm tepung pulut
Air secukupnya
sedikit garam
sedikit pewarna merah
sedikit pewarna kuning
sedikit pewarna hijau
air daun pandan kisar

Bahan Sos
1/2 kg kelapa parut putih
500 gm gula
sedikit garam
250 ml air atau secukupnya
1 helai daun pandan

Cara Memasak
1. Bancuh bahan tepung pulut dengan sedikit garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli sehingga menjadi doh sebati.
2. Bahagikan doh sama rata kepada empat bahagian. Titiskan sedikit tiap pewarna dan uli doh biar menjadi merah, sebahagian hijau, sebahagian kuning dan biarkan satu bahagian doh warna asal.
3. Ambil satu sudu teh doh dan uli bulat kecil kemudian kemikkan sedikit di tengahny. Ulang sampai semua doh habis dibentukkan.
4. Didihkan air yang banyak dan masukkan doh tadi dan rebuskan sehinggalah doh tadi timbul di permukaan air.
5. Setelah timbul, angkat dan masukkan dalam air sejuk dahulu.
6. Untuk membuat kuahnya, masak air, daun pandan dan gula. Kacau hingga gula hancur.
7. Kemudian masukkan kelapa paru. Gaul hingga kuah pekat.
8. Tuangkan adunan doh tadi dan gaul sekejap hingga rata.





No comments:

Post a Comment