Monday, July 19, 2010

Epok-Epok Sardine

Selamat pagi dan salam ceria semuanya.....hari nie mood semacamlah, macam rasa tersangatlah rajin...macam nak masak macam2 gitu....bukan apa, i think it's all in the mindset lah...besok tak keje lah katakan (off dua hari pulak tu)....nie pagi tadi bikin epok2 sardine....dalam byk2 epok-epok kan, epok2 sardine adalah top in the list.....my feveret....diikuti dgn epok2 sayur kemudian epok2 kentang yg dlmnya ada telur skali tu....klu bikin epok2 sardine nie, saya mmg selalu gunakan resepi Bro Rozzan.....Hari nie saya nak kongsilah resepinya bersama anda semua.... Bro Rozzan mcm biasa minta izin C&P resepinya ya.......



Bahan2 Kulit

400 gm tepung gandum

2 sudu makan majerin planta

40 ml minyak masak .......(majerin dicairkan & campur dgn minyak masak)

150 ml air hangat

½ sudu kecil garam (campurkan pada air hangat)

Cara:

Masukkan tepung ke dalam sebuah mangkuk besar. Tuang kedua minyak & majerin tadi ke dalam tepung dan gaul rata. Setelah itu, masukkan air sedikit, sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam. Buatlah bebola-bebola mengikut saiz yg anda perlukan. Kemudian canai, bubuh inti dan kelim kemas-kemas. Goreng dgn kaedah terendam (deep frying) dgn api yg sederhana. Angkat dan toskan atas kertas serviette.

Bahan Inti Sardine

1 tin sardine (kalau nak sedap, gunakan Ayam Brand)

3 biji bawang besar (hiris)

2 sudu makan cili kering kisar

1 batang cili merah (hiris)

1 batang cili hijau (hiris)

½ sudu teh gula

secubit garam

jus dari ½ biji limau kasturi

2-3 sudu makan minyak utk menumis

Cara:

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis separuh dari bawang hiris. Masukkan cili kisar dan kacau lagi hingga garing. Masukkan pula sardine dgn sedikit jer sos tomatonya, lebihan bawang hiris tadi dan juga cili hijau dan merah. Kacau rata tapi pastikan ikan jgn terlalu hancur/lumat. Biarkan kasar-kasar sedikit. Akhir sekali, masukkan garam, gula dan jus limau kasturi. Gaul rata dan angkat dari api.

No comments:

Post a Comment