Assalammualaikum dan selamat pagi sabtu semuanya....seperti mana yang saya katakan semalam, yang pagi nie saya akan bikin Lempeng Pisang untuk sarapan pagi kerna masih ada balance sedikit pisang....Lempeng Pisang nie mmg sesuai untuk sarapan pagi....anak2 suka pasal manis dan bagus untuk kita semua pasal pisang kan memberi kita tenaga....resepinya diambil dari Majalah Rasa keluaran tahun 2007.... jom kita lihat resepinya.....
Bahan-Bahan (untuk 5 keping)
5 biji pisang
25 gm tepung gandum
100 gm gula tebu (saya guna brown sugar)
100 gm gula pasir
1 sudu teh esen pisang
1 gelas air
Cara-cara
1. Pisang dikisar halus dan masukkan dalam mangkuk.
2. Masukkan tepung gandum kedalam mangkuk berisi pisang tadi dan gaul rata.
3. Masukkan gula tebu (brown sugar) dan gula pasir kedalam adunan bersama air.
4. Kemudian masukkan esen pisang dan gaul adunan hingga sebati.
5. Goreng dalam kuali leper dengan sedikit minyak.
No comments:
Post a Comment