Wednesday, July 14, 2010

Rendang Telur

Salam semuanya.....N3 ini adalah lauk yg dimasak semalam.... Masaknya sikit sahaja soalnya hubby ajak kami sekeluarga pegi makan malam di luar....di sebarang tambak Johore Bahru.... Rendang Telur itulah die, sumber resepi nie saya dapat di blog kak ummi home sweet home.... selain dari CMG, blog kak ummi jugak adalah blog yg sering saya singgah..... tak yah buang masa lah ya...mari lihat resepi nya dibawah....kak ummi saya mintak izin C&P je lah.....tq

Bahan:-
6 biji telor (direbus dan dibuang kulitnya)
2 sudu besar pes cili/cili kisar
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
*6 ulas bawang merah - hiris halus (klu nak tumbuk bahan bertanda pun boleh, klu tidak kisar je*)
*1 ulas bawang putih - hiris halus
*1 cm halia - hiris halus
2 batang serai - diketuk
3 cawan santan
1 keping asam gelugor
1 sudu besar kerisik
sedikit gula
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi, masukkan bawang merah.
2. Apabila telah layu, masukkan halia.
3. Kemudian masukkan pes cili dan tumis hingga pecah minyak dengan api sederhana.
4. Masukkan gula dan kacau lagi.
5. Kemudian masukkan santan, asam keping, serai dan serbuk ketumbar.
6. Biarkan mendidih dan kacau sekali-sekala agar santan tidak berketul-ketul.
7. Apabila mendidih dan kuah agak pekat, masukkan telor rebus dan garam. Masak sebentar.
8. Akhir sekali masukkan kerisek, perlahankan api dan masak hingga kuah pekat dan naik minyak lagi. Tutup api.
9. Siap dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment