Friday, July 30, 2010

Ketam Masak Lemak Cili Padi


Salam dan ketemu lagi di tengahari Jumaat yg mulia...pagi tadi gi pasar dekat, terlihat ada ketam dan hubby cakap ketam tu bagus kerana berisi....saya mmg tak pandai soal nie...yang sering memilih ialah hubby saya lah hehehehe....apalagi saya pun bilang hubby belilah ketam tu sal dah lama tak masak Ketam Masak Lemak Cili Padi....Jadi menu lunch hari ini tak lain dan tak bukan Ketam Masak Lemak Cili Padi lah dan ini adalah resepi keluarga....marilah lihat resepinya.....
Bahan-Bahan
2 kg ketam
20 biji cili padi*
6 ulas bawang putih*
6 ulas bawang merah*
1 cm kunyit hidup*(*dikisar)
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, dihiris halus
1 biji santan kelapa, diperah diambil santan pekat dan santan cair
garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara-Cara
Masukkan bahan2 kisar dan serai ke dalam periuk dan tumis hingga wangi. Selepas itu masukkan santan cair, ketam dan daun kunyit. Masak hingga mendidih. Bila sudah mendidih, masukkan santan pekat. Kacau rata. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Bila sudah mendidih tutup api dan sedia untuk dihidangkan....

No comments:

Post a Comment