Salam pagi Jumaat semua...semoga semua dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..... pagi nie saya nak kongsi resepi simple yg dibuat untuk sarapan pagi hari nie iaitu Cekodok Geragau, simple tapi sedap lagi klu dimakan panas2....mesti ada yg hairankan kata semalam hari nie keje kot boleh bikin sarapan pagi....benda nie dibuat selepas balik keje tadi....saya tu mula keje kul 04.30 pagi, habis kul 08.30 pagi (keje sambilan)..... yok kita lihat resepinya.....
Bahan-Bahan
1 cawan udang geragau
1 cawan tepung gandum
2 sdm cili kisar
1 cawan air panas dicampurkan dgn 1 1/2 sdt garam, 1/2 sdt kunyit serbuk dan 1/2 sdt soda bicarbonat
1 biji bawang besar (dimayang)
sedikit daun sup & daun bawang (dimayang)
Cara-Cara
1. Campurkan semua bahan2 diatas.
2. Cedok sesudu makan (atau ikut citrasa masing2) adunan dan digoreng menggunakan minyak yang banyak sehingga kekuningan.
3. Angkat dan boleh dihidangkan. Sedap dimakan panas2 dengan cili sos.....klu makan dgn nasi putih panas2 pun sedap......
No comments:
Post a Comment