Selain dari goreng Bok Choy Mempedal Ayam, lauk hari ini 1 lagi ialah Asam Pedas Ikan Mempinang....resepi ini adalah resepi keluarga.... dari bangku sekolah lagi saya telah menggunakan resepi nie....waktu itu mendapatkan resepi dari ibunda ku lah....waktu tu saya ada 1 buku khas untuk tulis2 resepi....skrg dah senang ada computer... internet... takyah susah2 tulis...hanya copy, save dan klu nak print boleh print... brapa punya senang.... Inilah yang dikatakan zaman dan masa dah berubah.....OKlah resepinya dibawah ya....
Bahan-Bahan
1 Kilo Ikan Mempinang (potong ikut citarasa masing2)
20 tangkai lada kering* (klu nak ditambah silakan)
3 biji bawang besar*
3 ulas bawang puith*
1 sdm lada hitam*(boleh ditambah atau dikurangkan)
sedikit belacan* (*semuanya dikisar halus)
1 batang serai (dititik)
1 genggam asam jawa (dicampur dgn air dan diambil airnya)
garam & serbuk perasa secukupnya
sedikit sayur asin/ bendi atau terung
Daun kesum
Cara-Cara
1. Panaskan minyak masak sekitar 1 senduk.
2. Tumiskan bahan2 yang telah dikisar sehingga naik baunya.
1. Panaskan minyak masak sekitar 1 senduk.
2. Tumiskan bahan2 yang telah dikisar sehingga naik baunya.
3. Kemudian masukkan air asam jawa, garam & serbuk perasa.
4. Setelah mendidih masukkan ikan dan pilihan antara sayur asin, bendi atau terung. (hari nie saya gunakan terung.
5. Bila ikan sudah masak, akhir sekali masukkan daun kesum. Kacau sikit dan kemudian tutupkan api. Siap untuk dihidangkan......
ooo rupa2nya ini ikan mempinang nama eh.. barulaa ku tahu...
ReplyDeletebetul ain itulah dia namanya ikan mempinang...Saya pasal nama2 ikan nie pun tak terer sgt...my hubby lah yg terer...die lah orangnya yg memberitahu saya nama2 ikan nie semua.... thks my dear hubby...
ReplyDelete