Sunday, July 18, 2010

Apam Gandum

Salam pagi minggu semuanya....apa khabar semua di pagi minggu nie.... hari minggu nie saya memang tidak ada rancangan ....jadi hari nie kami sekeluarga cuma santai2 je kat rumah dan saya seperti biasa buat makan2 dan kami semua lepak2 nonton VCD yg byk sudah di beli tapi belum sempat ditonton lagi.... untuk sarapan pagi hari ini saya sediakan Apam Gandum... mmg sedap sangat apam gandum nie keluarga saya dan termasuk diri saya sendiri suka betul dgn rasanya yg lembut...makan dgn kelapa sedap, makan gitu saja pun sedap....resepi nie saya dapat dari blog Mat Gebu....resepi yang agak mudah, senang dan boleh dicuba..... Mat Gebu saya minta izin C&P resepinya k... Terimakasih CMG.... Bahan-Bahan 500 gm tepung gandum 3/4 cawan gula perang (brown sugar) 2 cawan air 11 gm yis + 1/2 cawan air (dilarutkan) kelapa parut putih + sedikit garam Cara-Cara 1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul rata dan tidak berbintil2. 2. Lenser loyang bulat berukuran 10 inci degan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi. 3. Kukus atas air mendidih hingga 40 - 45 minit (sebaik-baiknya penutup kukus dibalut dgn kitchen towel). Sejukkan apam sespenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....

2 comments:

  1. Salam Aini,
    Kuih apam ni mmng mudah...tapi kdng2 wat tak jadi...bantat...kdng2 cantik dan lembut je...tapi yatie mmng suka mkn kuih apam ni...

    ReplyDelete
  2. Salam jugak untuk yatie... so far alhamdulillah cuma ada 1 kali tu ani bikin pun bantat...so ani ada juga tanya dgn teman2 katanya kdg2 yis memainkan peranan...tapi mmg takleh dinafikan apam nie mmg sedap....

    ReplyDelete