Monday, August 16, 2010

Mee Bakso

Assalamualaikum pada pengujung2 yang budiman....wow sudah seminggu kita berpuasa...sungguh tak terasa masa berjalan begitu pantas sekali....seminggu sudah berlalu masuk minggu kedua pula...semoga kita semua dapat menunaikan ibadah puasa kita sebaik-baiknya dan mendapat syafaatnya....Amin. Hari ini untuk iftar saya masak Mee Bakso...mmg dah lama saya nak cuba masak mee bakso nie...mee bakso mmg amat terkenal negeri Indonesia dan ianya mmg lah enak....saya pasti ramai yang sudah tau cara2 untuk masak mee bakso nie... Tapi bagi mereka yg belum tahu dan ingin mencubanya, di sini saya sertakan resipi yg mudah utk diikuti. Resepi nie saya ambil dari blog Bro Rozzan, jadi minta izin C&P resepi ya untuk dikongsi bersama semua yang berminat....

Bahan-Bahan
1½ kg mee kuning (dicelur sebentar)
secukup sayur kobis (dihiris)
secukup sayur sawi (disiang & potong ikut suka)
secukup lobak merah (dihiris)
(Kesemua sayur dicelur sebentar)

Bahan Sup/Stok
1 biji bawang besar atau 6 ulas bawang merah }
4-5 ulas bawang putih }
2 cm halia }.....ditumbuk/kisar
1 ibu jari lengkuas (titik)
1 btg serai (titik)
1 sudu teh lada hitam
½ sudu teh lada putih
sedikit cengkih, pelaga dan kulit kayu manis
1 kotak kiub pati daging lembu
2 liter air
garam secukup rasa
secukup minyak utk menumis
500 gm bebola daging lembu



Cara-Cara:
1) Panaskan minyak dalam periuk lalu masukkan bahan kisar, serai, lengkuas, cengkih, pelaga dan kayu manis. Tumis sehingga garing.
2) Masukkan air, kiub pati daging lembu dan juga bebola daging tadi. Kacau sebentar dan pastikan kiub tu larut. Kemudian bubuh lada hitam/putih & garam. Biarkan sehingga kuahnya mendidih. Matikan api.

Cara Menghidangkan Mee Bakso
Bubuh mee ke dalam sebuah mangkuk. Bubuh sedikit kobis, sawi & lobak merah. Kemudian tuangkan kuah/sup tadi dan susun bebola-bebola daging. Akhir sekali, taburkan bawang goreng ke atasnya. Mee ini enak dihidangkan dgn sambal cili padi.Sambal Cili Padi (sukatan agak2 jer)1 peket cili padi3-4 ulas bawang putihkicap manisgaram, gula, cuka (atau jus limau kasturi)*Tumbuk cili padi bersama bawang putih. masukkan kicap manis, garam, gula dan cuka. Sesuaikan rasanya.

Nota:1) Anda boleh juga gantikan mee kuning dgn bee hoon.
2) Saya campurkan sos tomato dgn sos cili dan bubuh sedikit ke dalam hidangan mee bakso tu.

2 comments:

  1. Going to try one of these days...thx dear.

    ReplyDelete
  2. pse do try...it is nice n it won't disappoint u :)

    ReplyDelete