BAHAN-BAHANNYA :
2 keping mee sanggul, celur hingga lembut, toskan
1 keping dada ayam, didadu
1 keping dada ayam, didadu
100 g daging batang pinang, hiris nipis
12 ekor udang sederhana besar, kupas kulit, buang urat, cuci dan toskan
2 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah*(*tumbuk lumat)
1 mangkuk tauge, buang ekor, cuci dan toskan
1 pokok sawi hijau, asing daun dan batang, cuci, kerat2 dan toskan
1 kiub ayam "maggi"
2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos cili
2 camca besar sos tiram
4 biji cili padi, cincang halus (optional)
Kicap cair secukupnya
1/2 cawan air1 biji telur, dikocok sedikit
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Hirisan cili merah, untuk hiasan
Hirisan tomato, untuk hiasan
Hirisan timun, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah/putih yang ditumbuk lumat tadi, masukkan cili kisar, sos cili, sos tiram dan cili padi, tumis hingga harum, masukkan daging, kacau dan tuang air. Masak hingga daging empuk, masukkan ayam dan udang, kacau rata.
2. Tolak bahan tadi ke tepi kuali, masukkan telur, biar ianya sedikit mengeras dan kacau. Masukkan batang sawi, kiub pati ayam dan kacau rata. Tambah sedikit kicap cair dan masukkan mee tadi, gaul rata. Gunakan api sederhana.
3. Masukkan daun sawi dan taugeh, gaul rata hingga mesra dan rasa jika kurang masin, renjiskan sedikit lagi kicap cair. Masak 1 - 2 minit lagi, Matikan api dan alih dalam bekas sesuai. Hias dengan bahan untuk hiasan sebelum dihidangkan segera..... Selamat mencuba untuk semua....
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah/putih yang ditumbuk lumat tadi, masukkan cili kisar, sos cili, sos tiram dan cili padi, tumis hingga harum, masukkan daging, kacau dan tuang air. Masak hingga daging empuk, masukkan ayam dan udang, kacau rata.
2. Tolak bahan tadi ke tepi kuali, masukkan telur, biar ianya sedikit mengeras dan kacau. Masukkan batang sawi, kiub pati ayam dan kacau rata. Tambah sedikit kicap cair dan masukkan mee tadi, gaul rata. Gunakan api sederhana.
3. Masukkan daun sawi dan taugeh, gaul rata hingga mesra dan rasa jika kurang masin, renjiskan sedikit lagi kicap cair. Masak 1 - 2 minit lagi, Matikan api dan alih dalam bekas sesuai. Hias dengan bahan untuk hiasan sebelum dihidangkan segera..... Selamat mencuba untuk semua....
No comments:
Post a Comment