Sunday, August 22, 2010

Mihun Kari

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera....Hari ini sudah masuk hari ke 13 kita berpuasa, isshhhhh besok dah dua minggu ishh issshh ishhh sungguh cepat masa berlalu rasanya mcm byk benda lagi yg perlu dibuat....tapi takpe masakan untuk iftar hari ini ialah Mihun Kari yang resepinya saya dapat dari Majalah Rasa keluaran bulan Ogos 2008...Klu sudi mencuba resepinya ada dibawah....selamat menjamu selera semuanya...semoga anda suka dengan resepi Mihun Kari ini....

Bahan-Bahan
500 gm mihun
5 ulas bawang putih*
3 cm halia* (* dikisar)
1 biji bawang besar, dihiris kasar
200 gm isi ayam, dihiris halus
200 gm kerang
200 gm sotong, dibersihkan dan dihiris
200 gm udang, dibersihkan
10 keping tauhu, digoreng
15 biji bebola ikan
1 bungkus rempah kari
2 sudu makan sili kering, dikisar
700 ml santan
sawi secukupnya
tauge secukupnya, direndam seketika di dalam air panas
garam secukup rasa
bawang goreng, daun sup dan daun bawang secukupnya
3 biji telur direbus sebagai hiasan

Cara-Caranya
1. Tumis bawang putih dan halia sehingga berbau wangi.
2. Masukkan cili kisar, diikuti rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau rata dan tunggu sehingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam, udang, sotong dan santan. Biarkan mendidih.
4. Kemudian masukkan bebola ikan, bawang besar dan garam secukup rasa.
5. Setelah mendidih, angkat dan hidangkan bersama mihun, tauge, sawi, bawang goreng, tauhu goreng, daun sup dan daun bawang.

No comments:

Post a Comment