Selamat petang....maaflah ya, dok beberapa hari takde nak citer2 pasal badan nie rasa letih je dgn selsema lagi...dah brapa hari dah mcm gini haizzz....ubat dah makan, mmg nak kena jumpa doctor baru agaknya baik ishhhh....apa yang saya buat petang nie ada kena-mengena dgn apa yang saya buat semalam....pasal ada balance inti pau kacang lah maka hari ini saya bikin Red Bean Sweet Bun untuk makan petang....ohhh resepinya!!!!! resepinya ialah dari rumah Kak Ummi Home Sweet Home.....Kak Ummi, saya minta izin C&P resepinya untuk berkongsi dengan pengujung2 blog saya...Tq kak :-)
Bahan:-
75 gm tepung roti
75 gm tepung kek
1 camca teh yis
60 gm susu segar
1/2 biji telor
30 gm gula pasir
25 gm mentega
sedikit kacang merah paste
Bahan:-
75 gm tepung roti
75 gm tepung kek
1 camca teh yis
60 gm susu segar
1/2 biji telor
30 gm gula pasir
25 gm mentega
sedikit kacang merah paste
Cara-caranya:-
Masukkan kesemua bahan-bahan roti di dalam mixing bowl dan kacau sebati. Uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan. (Atau kaedah lain, masukkan ke dalam bread machine, tekan setting doh, biarkan doh siap.) Setelah siap diuli, biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam masa 45 minit - 1 jam. Kemudian tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin dan rehatkan doh 15 minit lagi. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk 'oblong' dan sapukan kacang merah paste. Gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut suka ketebalannya. Susun atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi. Sapukan bun dengan telor dan bakar pada suhu 180 deg. celcius selama 15 minit/hingga masak. Setelah masak, sapukan mentega agar bun kelihatan berkilat.
Masukkan kesemua bahan-bahan roti di dalam mixing bowl dan kacau sebati. Uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan. (Atau kaedah lain, masukkan ke dalam bread machine, tekan setting doh, biarkan doh siap.) Setelah siap diuli, biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam masa 45 minit - 1 jam. Kemudian tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin dan rehatkan doh 15 minit lagi. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk 'oblong' dan sapukan kacang merah paste. Gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut suka ketebalannya. Susun atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi. Sapukan bun dengan telor dan bakar pada suhu 180 deg. celcius selama 15 minit/hingga masak. Setelah masak, sapukan mentega agar bun kelihatan berkilat.
No comments:
Post a Comment