Wednesday, August 18, 2010

Mee Bandung


Salam dan selamat malam semua...bagaimana iftarnya semuanya berjalan gengan baik....Alhamdulillah...apa juadah untuk iftar hari nie....saya hari ini masak Mee Bandung....Resepi Mee Bandung nie adalah dari buku resepi Aneka....klu ada yang ingin mencubanya resepinya ada saya sertakan....

Bahan-Bahan
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (dipotong kecil)
300 gm daging ayam (dipotong kecil)
300 gm udang
200 gm tauge
garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah* (*ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telur
sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)

Cara-Cara
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar hingga garing. Masukkan stok ayam dan biarkan mendidih.
2. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan garam. Biarkan merenih perlahan-lahan.
3. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur dan masak selama 2 minit. Kemudian bolehlah ditutup apinya.

Cara Menghidang
Masukkan mee dan tauge kedalam mangkuk. Tuangkan kuah panas hingga penuh. Bubuhkan cili merah, limau kasturi dan daun bawang.

No comments:

Post a Comment