Salam semua inilah pencuci mulut yang dibuat tengahari semalam untuk iftar....Honey Milk Pudding yang resepinya saya ceduk dari blog CMG....Maklumlah bulan puasa nie macam tak larat nak berciter panjang2, jadi kita terus tengok resepinya lah ya...sebelum itu CMG saya minta izin C&P resepinya ya.....thks
BAHAN-BAHANNYA :
1 1/2 camca besar gelatin halal
3 camca besar air
685 ml susu segar
55 g gula halus
1 camca teh esen vanilla
3 camca besar madu
Madu untuk dicurah atas pudding (mat guna 'Hershey Chocolate Syrup') #
CARA MEMBUATNYA :
Satukan gelatin halal bersama air ke dalam periuk, kacau dan masak dengan api kecil hingga gelatin larut (gelatin menjadi pekat sedikit). Tambah bahan2 lain di atas kecuali bahan bertanda '#'. Kacau hingga gula larut dan masak dengan api kecil selama 5 minit.
Tuang dalam bekas sesuai dan biarkan hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam atau seelok2nya semalaman.
Keluarkan pudding dan letak dalam bekas sesuai. Curah sedikit madu sebelum dihidangkan. Macam mat, makan dengan syrup coklat tu pun sedap u!!....Hidangkan sejuk....."
BAHAN-BAHANNYA :
1 1/2 camca besar gelatin halal
3 camca besar air
685 ml susu segar
55 g gula halus
1 camca teh esen vanilla
3 camca besar madu
Madu untuk dicurah atas pudding (mat guna 'Hershey Chocolate Syrup') #
CARA MEMBUATNYA :
Satukan gelatin halal bersama air ke dalam periuk, kacau dan masak dengan api kecil hingga gelatin larut (gelatin menjadi pekat sedikit). Tambah bahan2 lain di atas kecuali bahan bertanda '#'. Kacau hingga gula larut dan masak dengan api kecil selama 5 minit.
Tuang dalam bekas sesuai dan biarkan hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam atau seelok2nya semalaman.
Keluarkan pudding dan letak dalam bekas sesuai. Curah sedikit madu sebelum dihidangkan. Macam mat, makan dengan syrup coklat tu pun sedap u!!....Hidangkan sejuk....."
No comments:
Post a Comment