Wednesday, August 4, 2010

Pau Kacang


Selamat petang semuanya....gimana cuaca petang ini...disini cuaca petang hari ini sangat indah...untuk makan petang hari ini nak buat Pau Kacang ke Donut eh....sal si kecik tu tadi balik sekolah blg, ibu nari nnt bikin Pau atau Donut lah....hmmm akhirnya saya bikin pau kacang pasal kacang merah pun ada, tak payah lah nak gi2 kedai...mmg malas nak gi kedai hehehehe.... resepi pau kacang nie saya dapat dari blognya kak ummi home sweet home...saya mmg dah beberapa kali bikin pau kacang nie gunakan resepi kak ummi nie...suka lah saya sebab ianya lembut dan gebu....dan setiap kali mmg saya gunakan tepung hongkong....cubalah klu tak caya....

Bahan-Bahan untuk kulit Pau
300 gm tepung gandum
(*kalau guna tepung hongkong lebih cantik)
6 gm baking powder
2 gm garam halus
162 gm air suam

6 gm yis
30 gm gula
18 gm (1 sudu besar) shortening

Bahan-Bahan untuk Inti Pau
200 gm kacang merah
100 gm gula perang
1 sudu teh garam
3 sudu besar minyak makan



Cara-cara membuat Inti Pau
Rebus kacang separuh kembang setelah itu masukkan kacang dan air ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus. Satukan bahan-bahan inti tadi dan masak hingga pekat. Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata

Cara-Cara Membuat Kulit Pau
Ayak tepung gandum dan baking powder. Campur garam dan ketepikan. Dalam mangkuk lain, campurkan air, yis dan gula. Kacau rata. Masukkan campuran tepung tadi. Uli sebati. Masukkan pula shortening dan uli lagi hingga adunan licin dan x melekat di tangan. Tutup dengan cling film dan biarkan naik sehingga dua kali ganda. Bila telah naik, tumbuk2 adunan tadi untuk keluarkan angin. Bentuk tepung tadi bulat2 kecil (50gm) dan masukkan inti kacang. Letak atas kertas atau daun pisang yang dipotong2 empat segi kecil dan letak dalam loyang. Buat hingga habis dan biarkan lebih kurang 10 minit. Kukus dengan api kuat lebihkurang 15 minit. (Balut penutup loyang dengan kain agar air tidak menitis atas kuih dan jangan buka penutup sehingga agak2 masak, takut bentat).

No comments:

Post a Comment