Tuesday, August 3, 2010

Kek Mentega Indonesia Dan Teh Susu Halia

Salam petang kepada semua pengunjung2 blog saya yang dihormati....petang2 gini sedapkan klu dapat makan kek dan minum air panas emmmmmmm jadi apa kata kita bake kek lah nari , Kek Mentega Indonesia & bikin air Teh Susu Halia....resepinya saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Oct 2008...sedaplah kek nie lembut dan lemak manis....klu ada yang ingin mencuba, ada saya sertakan resepinya sekali.....


Kek Mentega Indonesia


Bahan-Bahan
240 gm mentega
180 gm gula kastor*
180 gm tepung naik sendiiri*(*diayak)
5 biji telur, asingkan puith dan kuningnya
1 sdt esen vanilla
1/2 tin susu pekat manis



Cara-Cara
1. Pukul putih telur hingga kembang dan masukkn gula kastor sedikit demi sedikit. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan kuning telur hingga kembang. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung naik sendiri dan kaup balikkan adunan.
4. Tuangkan susu pekat dan kacau adunan rata.
5. Akhir sekali, masukkan bancuhan putih telur dan gula kastor tadi. Kacau adunan sebati.
6. Bakar adunan pada suhu 180C selama 35 minit atau sehingga masak.


================================================================


Teh Susu Halia


Bahan-Bahan
1 sdt serbuk teh (saya gunakan 2 teh uncang)
500 ml air panas
3 sdm gula
20 ml susu segar
1 cm halia - dihiris nipis
Cara-Cara
1. Rendamkan serbuk teh (teh uncang) ke dalam air panas dan biarkan kembang seketika.
2. Masukkan hirisan halia dan biarkan seketika.
3. Tapis airnya dan masukkan gula. Kacau rata.
4. Sedia dihidangkan panas.

No comments:

Post a Comment