Saturday, August 28, 2010

Kacang Pool


Assalamualaikum semua...haiz dah 2 hari tak dapat masukkan N3...bukan apa seibuk sikit je....N3 ini adalah apa yang dimasak pada hari Jumaat iaitu Kacang Pool....Resepi kacang pool nie saya dapat dari teman sekerja saya...teman saya kata dia klu masak suka yang simple2 jadi resepinya mmg simple tapi sedap.....klu ingin mencuba, silalah lihat resepinya dibawah....

Bahan-bahannya:
1 tin kacang parang (dilecek tapi jgn terlalu halus)
500 gm daging cincang
1 biji bawang besar (dipotong dadu kecil2)
2 ulas bawang putih (dipotong dadu kecil2)
1 sdm rempah kari daging
sedikit jintan manis (nie saya yg taruk)
sedikit buah pelaga, bunga cengkih dan kayu manis
sedikit garam
minyak sapi ghee

Bahan hiasan:
Bawang besar yang dicincang
Lada hijau yang dihiris
Limau kasturi dibelah dua
Telur mata sapi (digoreng dengan minyak sapi)

Cara-caranya:
1) Panasakn minyak sapi dan goreng daging cincang sesudah itu ketepikan.
2) Dengan menggunakan minyak sapi, tumiskan bawang besar, bawang putih, buah pelaga, bunga cengkih dan kayu manis.
3) Bila dah naik bau masukkan rempah kari , sedikit jintan manis dan sedikit garam. Kacau rata.
4) Kemudian masukkan kacang parang dan 1 tin air atau secukupnya (gunakan tin kacang parang). Akhir sekali masukkan daging cincang. Kacau rata dan tutup api.
5) Hidangkan bersama telur mata sapi, bawang yang dicincang, cili hijau yang dihiris dan belahan limau kasturi.
6) Di makan bersama roti peranchi atau roti potong yang dibakar(disapu mentega atau roti kosong je pun boleh)

No comments:

Post a Comment