Salam hari minggu semuanya...semalam off 1 hari pasal 1 family gi masuk Johor....hari ini untuk iftar masak Mee Goreng Thai....mee nie adalah mee feveret anak sulung dan my girl....Resepi nie diberi oleh adik saya, lama dah dari die dibangku sekolah...dari mana dia dapat, lupa pula saya, soalnya waktu itu die suruh saya masak mee nie untuk testing sal die nak masak mee nie untuk projek sekolahnya....mcm gitu lah....bagi sesiapa yang ingin mecuba, sila ada saya sertakan resepinya dibawah....
Bahan-Bahannya
1kg Mee Tha Bak (Mee Chendol)
200gm udang sederhana (dibuang kulit)
200gm isi ayam dipotong kecil
Bahan Kisar
15-20 tangkai cili padi* (boleh ditambah atau dikurangkan ikut citarasa masing-masing)
4 ulas bawang putih* (dikisar halus)
1 batang lobak (carrot) dihiris halus
50sen daun bawang (potong sebesar 2 inci)
30sen daun kucai (potong sebesar 2 inci)
15-20 helai daun selasih
2 sudu makan kicap pekat (kicap manis aje)
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan minyak sos ikan Thai
Garam & serbuk perasa secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
Cara-caranya
Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga garing & masukkan isi ayam & udang. Dah 1/2 masak, masukkan semua sos, garam & serbuk perasa & kacau rata. Masukkan sayur & mee, sedikit air kalau perlu & gaul rata. Siap untuk dihidangkan. Hidangkan semasa panas. Untuk mencantikkan hidangan bolehlah dihiasi dgn hirisan cili merah dan daun selasih. Sedaaaaapppp."
1kg Mee Tha Bak (Mee Chendol)
200gm udang sederhana (dibuang kulit)
200gm isi ayam dipotong kecil
Bahan Kisar
15-20 tangkai cili padi* (boleh ditambah atau dikurangkan ikut citarasa masing-masing)
4 ulas bawang putih* (dikisar halus)
1 batang lobak (carrot) dihiris halus
50sen daun bawang (potong sebesar 2 inci)
30sen daun kucai (potong sebesar 2 inci)
15-20 helai daun selasih
2 sudu makan kicap pekat (kicap manis aje)
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan minyak sos ikan Thai
Garam & serbuk perasa secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
Cara-caranya
Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga garing & masukkan isi ayam & udang. Dah 1/2 masak, masukkan semua sos, garam & serbuk perasa & kacau rata. Masukkan sayur & mee, sedikit air kalau perlu & gaul rata. Siap untuk dihidangkan. Hidangkan semasa panas. Untuk mencantikkan hidangan bolehlah dihiasi dgn hirisan cili merah dan daun selasih. Sedaaaaapppp."
No comments:
Post a Comment