Assalamualaikum kepada suadara dan saudari sekalian....hari ini sudah masuk hari ke 10 kita berpuasa....sudah mula binggung jugak nak masak apa....hari ini saya masak simple je iaitu Spaghetti Seafood....sekitar lebih dari 5 thn yang lalu, adik saya memberi saya resepi nie tak ingat pulak dari mana die dapat resepi tu....sejak itu, resepi ini telah menjadi salah satu resepi pilihan klu ingin memasak spaghetti....klu sudi mencuba, sila lah intai resepinya dibawah....
Bahan-Bahannya:
1 pkt Spaghetti (direbus dan ditoskan)
4 sdm minyak zaitun
3 ulas bawang putih (dihiris)
4 batang lada merah (dipotong serong)
1 capsicum (dipotong serong)
Udang
Sotong/kepah (dua-dua pun takde stock saya pakai dada ayam)
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Cara2nya:
Tumiskan bawang putih, lada merah dan capsicum. Bila dah naik bau dan layu masukkan udang dan sotong/kepah. Kacau rata. Bila sudah masak masukkan garam & serbuk lada hitam diikuti dgn spaghetti dan gaul rata selama 3-5minit kemudian tutupkan api.
* untuk hidangan boleh juga ditaburkan daun parsley.
Bahan-Bahannya:
1 pkt Spaghetti (direbus dan ditoskan)
4 sdm minyak zaitun
3 ulas bawang putih (dihiris)
4 batang lada merah (dipotong serong)
1 capsicum (dipotong serong)
Udang
Sotong/kepah (dua-dua pun takde stock saya pakai dada ayam)
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Cara2nya:
Tumiskan bawang putih, lada merah dan capsicum. Bila dah naik bau dan layu masukkan udang dan sotong/kepah. Kacau rata. Bila sudah masak masukkan garam & serbuk lada hitam diikuti dgn spaghetti dan gaul rata selama 3-5minit kemudian tutupkan api.
* untuk hidangan boleh juga ditaburkan daun parsley.
Salam, nice recipe, minta izin nak c & P, and upload ke fb...
ReplyDeleteTq.
Salam dan terimakasih zamannor...silakan - (noraini)
ReplyDeletesalam saya mahu masak ikut resepi ni..utk berbuka..:) terima kasih.
ReplyDeletesalam dan silakan mencuba...spaghetti seafood ini mmg sedap... (noraini)
ReplyDelete