Salam semua....lama betul nak mkan tauhu sumbat tau, sekali bila ronda2 kat blog tiffinbiru ternampak pulak si mat bikin Tauhu Sumbat Dan Sambal Kacang...dah lah dah lama teringin nak makan, terus tergoda u....apalagi terus ianya menjadi salah satu menu untuk iftar selain dari Mee Goreng Thai....Tauhu Sumbat nie pula mmg lah feveret saya dan hubby, tak kira lah dengan sambal kacang atau pun sambal kicap....tapi mat mmg powerlah sambal kacangnya...jadi mat saya minta izin C&P resepinya untuk tatapan pengunjung2 blog saya nie :)
BAHAN TAUHU SUMBAT :
4 keping tauhu keras lumur dengan sedikit garam
3/4 cawan parutan sengkuang
3/4 cawan hirisan halus timun
3/4 cawan taugeh yang telah dicelur
BAHAN SAMBAL KACANG :
150 g kacang tanah, goreng hingga kuning keemasan, toskan
1 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
3 biji cili merah*
1/2 inci belacan*
5 biji cili padi (optional)*(*dikisar halus)
2 camca besar petis @ otak udang
1/4 cawan jus asam jawa
Sedikit air (jika perlu)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-
Tumbuk kacang tanah hingga hancur tapi jangan terlalu halus. Masukkan dalam 1 bekas, tuang bahan kisar halus, petis, jus asam jawa, air (jika perlu), gula secukup rasa dan sedikit garam. Kacau rata bahan2 tadi dan ketepikan.
Goreng tauhu tadi hingga kuning keemasan dan sejukkan. Belah dua tauhu tadi (bentuk 3 segi), kemudian buat belahan di tengah2 bahagiannya. Sumbatkan dengan sengkuang, taugeh dan timun, kemas kan. Buat proses yang sama untuk baki tauhu tadi.
Hidangkan bersama sambal kacang......Selamat berbuka puasa untuk semua....hehehe"
4 keping tauhu keras lumur dengan sedikit garam
3/4 cawan parutan sengkuang
3/4 cawan hirisan halus timun
3/4 cawan taugeh yang telah dicelur
BAHAN SAMBAL KACANG :
150 g kacang tanah, goreng hingga kuning keemasan, toskan
1 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
3 biji cili merah*
1/2 inci belacan*
5 biji cili padi (optional)*(*dikisar halus)
2 camca besar petis @ otak udang
1/4 cawan jus asam jawa
Sedikit air (jika perlu)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-
Tumbuk kacang tanah hingga hancur tapi jangan terlalu halus. Masukkan dalam 1 bekas, tuang bahan kisar halus, petis, jus asam jawa, air (jika perlu), gula secukup rasa dan sedikit garam. Kacau rata bahan2 tadi dan ketepikan.
Goreng tauhu tadi hingga kuning keemasan dan sejukkan. Belah dua tauhu tadi (bentuk 3 segi), kemudian buat belahan di tengah2 bahagiannya. Sumbatkan dengan sengkuang, taugeh dan timun, kemas kan. Buat proses yang sama untuk baki tauhu tadi.
Hidangkan bersama sambal kacang......Selamat berbuka puasa untuk semua....hehehe"
No comments:
Post a Comment