Salam semua....untuk iftar tadi ada juga dibikin Bubur Som-Som...nie hubby all time feveret....actually bubur som-som mmg sedap di tekak klu makan bila berbuka puasa...di bawah tu ada saya letakkan resepinya bagi sesiapa yang ingin mencubanya....tapi maaf ya saya tak ingat resepi sape yg saya gunakan nie....minta maaf ya dari hujung rambut hingga ke hujung kaki...minta dihalalkan ya....Bahan-Bahan
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
4 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1/2 sudu kecil garam
Cara-Cara
1. panaskan kukusan
2. gaulkan semua bahan dan tapiskan ke dalam periuk atau non-stick wok
3. kacaukan adunan di atas api perlahan sebentar dan tuangkan ke dalam loyang yang telah disapukan minyak
4. kukuskan selama 5 mins
5. tutup api dan sejukkan
6. potong dan hidangkan bersama air gula merah
Air gula merah
Bahan-Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun panda simpulkan
Cara-Cara
1. panaskan semua bahan sehingga mendidih
2. tapiskan dan sejukkan
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
4 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1/2 sudu kecil garam
Cara-Cara
1. panaskan kukusan
2. gaulkan semua bahan dan tapiskan ke dalam periuk atau non-stick wok
3. kacaukan adunan di atas api perlahan sebentar dan tuangkan ke dalam loyang yang telah disapukan minyak
4. kukuskan selama 5 mins
5. tutup api dan sejukkan
6. potong dan hidangkan bersama air gula merah
Air gula merah
Bahan-Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun panda simpulkan
Cara-Cara
1. panaskan semua bahan sehingga mendidih
2. tapiskan dan sejukkan
No comments:
Post a Comment