Bahan-bahan
1 1/2 cawan (180gm) tepung beras
4 1/2 cawan (1000ml) santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan (110gm) gula pasir
2 helai daun pandan disimpul
1 sudu teh garam
pisang raja/kepuk secukupnya (belah dua)
daun pisang secukupnya
Cara-Cara
1) satukan tepung beras, santan, gula, garam daun pandan di dlm periuk
2) kacau di atas api yg sederhana selama kira-kira 20 minit sehingga adunan pekat dan masak.
3) bubuh 2 sudu makan adunan di atas daun pisang yg telah dilayukan dan tekankan sekeping pisang keatasnya. bubuh lagi 1-2 sudu makan adunan lalu bungkuslah dgn rapi.
4) kukus hingga masak selama kira-kira 30 minit.
SELAMAT MENCUBA...........
Salam Aini,
ReplyDeleteSedapnya kuih nagasari ni...kuih kukus2 mmng kegemaranku...nak cari daun pisang dululah...
Salam untuk Yatie jugak,
ReplyDeleteTu lah Yatie... nie pasal ada daun pisang lah nie, maka terjadilah Nagasari nie...nie bila yatie dapat daun pisang je, confirm jadi nie :)