Friday, October 22, 2010

Daging Gulai Rebah Bangun


Selamat tengahari Jumaat semua....tadi hujan lebat betul...hari ini kita masak daging pulak lah ya....Daging Gulai Rebah Bangun...Resepinya saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Jun 2010...selain nasi putih panas2, nasi minyak boleh juga dimakan bersama pulut...sedapppppp...Jom kita semak resepinya bersama-sama, lepas klu ada yang ingin mencuba silakan.....
Bahan-Bahan
300gm daging batang pinang, dihiris
7 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
40gm lengkuas*
150gm cili kering* (*dikisar)
1 batang kulit kayu manis
150gm rempah gulai daging (saya guna rempah kari daging)
50gm gula melaka
Kerisik secukupnya
Belacan secukupnya
250ml santan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-Cara
1. Panaskan minyakdan tumis bahan kisar, kulit kayu manis, rempah gulai daging serta belacan hingga wangi.
2. Apabila sudah pecah minyak barulah dimasukkan daging dan santan. Kacau rata dan didihkan sehinnga daging menjadi empuk.
3. Akhir sekali, masukkan kerisik, gula melaka dan garam secukup rasa.
4. Angkat dan hidangkan.

2 comments:

  1. Salam Noraini..

    sedap nampak lauk daging ni..tergelak gak tgk nama resepi dia.. :)

    ReplyDelete
  2. Salam Yat Maria...

    mmg sedap lauk daging nie...tulah, begitulah klu ambil resepi yang sudah dipublish di Majalah namanya selalunya mesti unik2 dan canggih2 kan....:)

    ReplyDelete