Thursday, October 7, 2010

Apam Mentega

Salam sejahtera....Lama betul tak bikin Apam...jadi nie semalam bikin Apam lah... Apam Mentega....Apam Mentega nie bukan pertama kali saya cuba sudah beberapa kali bikin dan setiap kali menggunakan resepi yang sama iatu dari blog Secubit Garam...pasal sedap sangat lah makanya saya sentiasa gunakan resepi nie...anak2 saya suka betul lah dgn apam nie... klu ada yg ingin menikmati betapa enaknya Apam Mentega nie, apa lagi cuba lah... jom kita semak resepinya... (A) Bahan- Bahan untuk gula hangus 1 1/2 cawan gula pasir 1 cawan air 250gm mentega (B) 1 cawan gula pasir 4 biji telur 3 cawan tepung gandum ayak bersama 2 sdt soda bikarbonate 1 tin susu cair 1 sudu teh esen vanilla Cara membuat gula hangus: Masukkan gula dlm periuk atau kuali (sebaik-baiknya yg non-stick) masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang. Padamkan api dan tuangkan air (tuang pelan2 dan hati2 pasal ianya akan terpercik-percik). Nyalakan api semula dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega. Kacau rata dan ketepikan. Cara-Cara Putar gula, telur dan esen vanilla hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi. Kemudian masukkan susu cair selang selikan dgn tepung. Gaul semua hingga sebati. Perap selama 1/2 jam. Panaskan pengukus dan acuan lompang (saya sapukan acuan dgn sedikit minyak masak). Tuangkan adunan ke dlm acuan, penuh pun takpe sbb semasa masak dia tak akan melimpah. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15-20 minit. Tutup pengukus dgn kitchen towel supaya wap tidak jatuh ke atas kuih.... * Adunan nie jadi byk jugak muai... jadi klu tak ramai boleh cuba 1/2 adunan.....

No comments:

Post a Comment