Salam sejahtera semua....untuk makan tengahari tadi Rendang Ayam 'Ronggeng Rokiah' menjadi pilihan....resepi nie saya ambil dari keluaran terbaru Majalah Rasa Bulan November 2010....Menurut info dari chefnya resepi nie adalah resepi turun-temurun ibunya dan sangat mudah disediakan. Ia juga tidak menggunakan minyak (tanpa tumis). Air ayam yang dididihkan memberi rasa berlemak dan enak pada rendang...Oklah marilah kita sama-sama semak resepinya....
Bahan-Bahan
1 ekor ayam, dipotong 12
500ml santan pekat
3 helai daun kunyit, diracik halus
Kerisik secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar
20 tangkai cili kering
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
3cm lengkuas
2.5cm halia
2.5cm kunyit hidup
9 batang serai (saya gunakan 5 batang je)
Cara-Cara
1. Satukan ayam yang telah dipotong dan dibersihkan bersama bahan-bahan kisar di dalam periuk . Didihkan sehingga air ayam hampir kering.
2. Kemudian masukkan santan dan kacau sebati. Sekiranya santan terlalu pekat, tambahkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
3. Seterusnya masukkan kerisik dan perasakan. Biarkan sehingga kuah menjadi kering. Pastikan api perlahan.
4. Akhir sekali, angkat dan taburkan hirisan daun kunyit sebelum dihidangkan. Sedia untuk dinikmati....
No comments:
Post a Comment