Selamat tengahari semua....semalam singgah ke Siam, hari nie tak tau nak singgah ke mana....semalam masak Gulai Siam, hari nie pun masak Gulai jugak tapi Gulai Ikan Duri (klu ikut resepi aslinya pakai ikan senangin, Gulai Ikan Senangin) sebenarnya ikan senangin itu ikan apa saya pun tak pasti lah....resepi nie saya dapat dari Majalah Rasa keluaran bulan Ogos 2010....Gulai Ikan Duri nie adalah ala-ala lauk kari gitu, berlemak dan menyelerakan terutama bila sedang menumis baunya menusuk ke kalbu....marilah kita semak resepinya bersama-sama....
Bahan-Bahan
600gm ikan duri, dipotong dan dibersihkan
6 biji kacang bendi
1 biji terung panjang, dipotong
5 sdm rempah kari ikan
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih * (*dimayang)
1 sdt halba
1 sdt jintan putih #
1 sdt jintan manis biji # (# ditumbuk)
1 tangkai daun kari
2 sdm asam jawa (dicampur sedikit air dan diambil jusnya)
400ml santan pekat
400ml air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis secukupnya
Cara-Cara
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih sehingga kekuning-kuningan.
2. Selepas itu masukkan halba dan daun kari. Kacau rata.
3. Masukkan rempah kari, jintan manis dan jintan putih yang telah ditumbuk tadi. Tumis sehingga naik minyak.
4. Setelah itu masukkan santan, air dan air asam jawa. Kacau rata.
5. Masukkan ikan dan biarkan mendidih seketika.
6. Akhir sekali masukkan kacang bendi dan terung.
7.Perasakan dengan garam secukup rasa, kecilkan api dan biarkan masak.
8. Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment