Bahan-Bahan :-
350gm penne
300gm udang harimau (dibuang kepala, kulit, tinggalkan ekornya)
75gm daging lembu - direbus (saya guna daging kambing, apa yg ada)
200ml air rebusan daging
150gm tomato
300gm sawi (dipotong)
400gm kobis *
10gm cili padi * (*dipotong kecil)
20gm bawang merah **
40gm bawang besar **
10gm bawang putih ** (**dicincang)
25gm tepung jagung
20gm kicap
10gm minyak sayuran
3gm garam atau secukup rasa.
Cara Memasaknya :-
1. Tumiskan bawang merah, bawang besar dan bawang putih sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan daging dan air rebusannya. Masukkan juga udang dan biarkan mendidih.
3. Setelah itu masukkan sayur dan biarkan seketika.
4. Masukkan pula cili padi, tomato dan semua bahan lain.
5. Biarkan seketika dan pekatkan masakan dengan bancuhan tepung jagung.
6. Sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment