Friday, April 1, 2011

Penne Hailam

Moden digabung dengan selera tempatan = Penne Hailam itulah lunch hari ini....poweeeeerrrr, bila dah start tak leh berhenti, nak nak nak lagi hehehehe.....klu ada sesiapa yg ingin mencuba dan merasainya, seperti biasa akan saya sertakan resepi yg saya gunakan iaitu dari Majalah Rasa keluaran bulan Oktober 2008....
Bahan-Bahan :-

350gm penne

300gm udang harimau (dibuang kepala, kulit, tinggalkan ekornya)

75gm daging lembu - direbus (saya guna daging kambing, apa yg ada)

200ml air rebusan daging

150gm tomato

300gm sawi (dipotong)

400gm kobis *

10gm cili padi * (*dipotong kecil)

20gm bawang merah **

40gm bawang besar **

10gm bawang putih ** (**dicincang)

25gm tepung jagung

20gm kicap

10gm minyak sayuran

3gm garam atau secukup rasa.

Cara Memasaknya :-

1. Tumiskan bawang merah, bawang besar dan bawang putih sehingga berbau harum.

2. Kemudian masukkan daging dan air rebusannya. Masukkan juga udang dan biarkan mendidih.

3. Setelah itu masukkan sayur dan biarkan seketika.

4. Masukkan pula cili padi, tomato dan semua bahan lain.

5. Biarkan seketika dan pekatkan masakan dengan bancuhan tepung jagung.

6. Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment