Assalammualaikum dan selamat tengahari semuanya... Hari ini untuk lunch sekali lagi akan menggunakan hasil penangkapan saya dan suami, tak lain dan tak bukan iaitu Udang... Kali ini lain sikit klu selalunya digoreng, dimasak sambal, dimasak Lemak pun sudah kan, kali ini hubby teringin nak makan Udang Masak Lada Hitam...jadi itulah menu kita hari ini Udang Lada Hitam...resepi asalnya ialah Ketam Lada Hitam tapi Ketamnya saya gantikan dgn udang... Resepi ini ialah dari Majalah Rasa keluaran bulan Oktober 2008...mmg enak lah Udang Lada Hitam nie, nak cuba, cuba lah...
Bahan-Bahan
1kg Udang, dibersihkan
50gm cili benggala hijau
50gm cili benggala merah
100gm bawang besar
20gm hirisan halia
Bahan Kuah
15gm sos tiram
20gm serbuk lada sulah
30gm sos tomato
30gm sos cili
5gm stok ayam
5gm kicap cair
25gm minyak bijan
2gm gula
2gm tepung ubi, dibancuh dengan sedikit air
Kicap pekat secukupnya
Cara Memasaknya
1. Panaskan kuali dengan minyak banyak. Goreng udang sehingga masak. Angkat, tos dan ketepikan.
2. Untuk membuat kuahnya, panaskan minyak bijan di dalam kuali, masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau rata.
3. Masukkan stok ayam, serbuk lada sulah, kicap cair dan kicap pekat secukupnya. Kacau lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung ubi yang dibancuh tadi. Kacau rata seketika. 5. Masukkan udang tadi dan gaul rata sehingga kering.
6. Sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment