Thursday, April 21, 2011

Maggi Goreng Isi Ketam



Salam sejahtera semuanya...hari nie pun saya tak kerja...tadi untuk sarapan, rasanya macam dah lama tak makan maggi...jadi tu lah tadi dok bikin Maggi Goreng Isi Ketam...waktu tgh selak2 Majalah Rasa keluaran bulan April 2011 terlihat pulak resepi maggi goreng isi ketam nie, jadi bagi sesiapa yang ingin mencubanya silakan lah ya....


Bahan-Bahan

1 bungkus mi Maggi, direbus dan ditos

4 batang jejari ketam, dihiris

10gm isi ayam, dipotong dadu

3 biji bawang merah*

2 ulas bawang putih* (dikisar)

1 sudu makan cili kisar

1 sudu makan sos tiram

1 sudu makan sos tomato

1 sudu makan sos cili

20gm sawi, dipotong

20gm tauge

10gm jagung muda (tak pakai)

1/2 sudu teh sebuk pati ayam

Garam dan gula secukup rasa

Minyak untuk menumis


Bahan Hiasan

1 biji cili merah, dihiris serong

5gm daun bawang, dihiris halus

Bawang goreng secukupnya


Cara Memasak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak.

2. Seterusnya masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau rata.

3. Setelah itu, perasakan dan digaul sebati.

4. Masukkan pula isi ayam dan jejari ketam. Biarkan seketika.

5. Kemudian masukkan mi Maggi yang telah direbus dan ditos tadi. Gaul rata.

6. Masukkan sayur-sayuran dan kaup balikkan.

7. Akhir sekali, taburkan cili merah, daun bawang dan bawang goreng. Angkat dan sedia untuk dimakan.




No comments:

Post a Comment