Salam sejahtera semuanya...hari nie pun saya tak kerja...tadi untuk sarapan, rasanya macam dah lama tak makan maggi...jadi tu lah tadi dok bikin Maggi Goreng Isi Ketam...waktu tgh selak2 Majalah Rasa keluaran bulan April 2011 terlihat pulak resepi maggi goreng isi ketam nie, jadi bagi sesiapa yang ingin mencubanya silakan lah ya....
Bahan-Bahan
1 bungkus mi Maggi, direbus dan ditos
4 batang jejari ketam, dihiris
10gm isi ayam, dipotong dadu
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih* (dikisar)
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
20gm sawi, dipotong
20gm tauge
10gm jagung muda (tak pakai)
1/2 sudu teh sebuk pati ayam
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Hiasan
1 biji cili merah, dihiris serong
5gm daun bawang, dihiris halus
Bawang goreng secukupnya
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak.
2. Seterusnya masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau rata.
3. Setelah itu, perasakan dan digaul sebati.
4. Masukkan pula isi ayam dan jejari ketam. Biarkan seketika.
5. Kemudian masukkan mi Maggi yang telah direbus dan ditos tadi. Gaul rata.
6. Masukkan sayur-sayuran dan kaup balikkan.
7. Akhir sekali, taburkan cili merah, daun bawang dan bawang goreng. Angkat dan sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment