Thursday, April 14, 2011

Kek Marble Warna-Warni Badam Rose Nostalgia


Assalammualaikum semua... Semalam petang baking lagi sal dah tahan tengok Kek Marble Warna-Warni Badam Rose Nostalgia dari blog Kak Ummi Home Sweet Home... Hai betul lah kata Kak Ummi hasilnya punya lah lembut, gebu dan ditambah lagi dengan kewangian esen rose...pasal dah tergugat sangat lah sebab tu baru baking saya baking lagi nie.. Tapi mmg tak rugi lah, saya boleh gerenti mmg sedap...jadi bagi sesiapa yang ingin baking, sila lah mencubanya... Kak Ummi saya minta izin C&P resepinya kat blog saya ya... Terimakasih banyak2 :)


Bahan-Bahannya (akak guna loyang bulat berukuran 6inci)

250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)

5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)

4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)

1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)

5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)

2 susu makan susu pekat manis

1 1/2 sudu teh esen rose

sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)



Cara-cara:

Pukul mentega dan gula hingga gebu. Masukkan telur satu persatu. Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata. Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek. Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble. Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.


No comments:

Post a Comment