Thursday, April 21, 2011

Popia Udang


Selamat petang semua...besok anak2 tak sekolah sal good friday tapi saya pulak kerja haiz...tapi takpe itu besok, nie kita cerita pasal hari ini, petang ini... Makan apa petang ini semua... saya petang ini bikin Popia Udang yang resepinya saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan April 2011




Bahan-Bahan

8 keping kulit popia

8 ekor udang saiz sederhana, dibuang kulit dan dibersihkan

1 biji bawang merah*

1 ulas bawang putih*

1 batang lobak merah* (*dimayang)

1/2 batang seleri, dipotong memanjang

1 biji cili padi, dihiris halus

Tepung gandum secukupnya

Air scukupnya

Garam dan serbuk pati ayam secukup rasa

Minyak untuk menggoreng



Cara Memasak

1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing.

2. Kemudian masukkan udang dan cili padi. Tumis sehingga udang masak dan barulah dimasukkan seleri dan lobak merah. Kacau rata.

3. Seterusnya perasakan dan sejukkan seketika.

4. Setelah itu, sudukan inti udang di atas kulit popia.

5. Gulung kulit popia dan lipat dengan kemas.

6. Kemudian sapukan bancuhan tepung gandum dan air untuk melekatkan kulit popia.

7. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng popia sehingga garing. Angkat dan toskan. Sedia untuk dimakan.




No comments:

Post a Comment