Tuesday, April 19, 2011

Apom Lenggang Pandan Bonda




Selamat pagi semuanya... hari nie saya tak keje....semalam tu waktu meronda-ronda ke blog Kak Ummi Home Sweet Home terlihat pulak APOM LENGGANG PANDAN BONDA...bila dah terlihat tu dah mula terigin nak merasanya lah, jadi apa lagi semalam malam mula mengadun lah pasal adunan ini hendaklah diperap semalaman...lagi pulak mmg saya nak bikin untuk sarapan pagi hari ini...Kak Ummi, saya minta izin C&P resepinya di blog saya ya...

Bahan (anggaran):-
500 gm tepung gandum
6 gm yis segera
2 cawan air
1/3 cawan gula pasir
1 biji telor - dipukul sikit
1 1/2 cawan santan
1 1/2 sudu teh pes pandan
gula pasir secukupnya untuk tabur


Cara-Cara:-
1. Gaul bersama tepung, yis dan gula pasir.
2.Masukkan air dan telor, gaul/kacau sebati.
3. Perapkan semalaman pada suhu bilik (tutup dengan plastic wrap) selama lebihkurang 5 - 6 jam.
4. Kemudian (keesokannya) campurkan dengan santan dan pes pandan, gaul sebati bancuhan. Adunan hendaklah pekat sedikit dari bancuhan kuih dadar. (Boleh tambah air jika perlu)
5. Panaskan kuali dengan api perlahan. Titiskan sedikit minyak dan bila minyak panas, tuangkan sesenduk adunan dan lenggangkan atau ratakan (diameter 6 in).
6. Tabur 1 - 1 1/2 sudu besar gula pasir di permukaannya. Tutup dengan penutup kuali.
7. Bila nampak menggelembung dan berlubang permukaanya, angkat dan lipat dua. Hidangkan panas-panas.


No comments:

Post a Comment