Monday, April 4, 2011

Karipap Kentang




Selamat petang Isnin semuanya...saya nie lagi tgh fade-up nie sal tadi untuk makan petang adalah bikin Karipap Kentang beh bila dah siap semua time utk photo lah n u know wat, tak leh ambik photo, tak tau kenapa dah dgn digital camera nie it keep going to video mode walaupun saya dah tukarkan ke camera mode dah tu takpe die terus jam tak leh off pun so saya harus remove the batt...habis lah saya, I'm so handicap...end up saya terpaksa ambil photo menggunakan Iphone saya :( resepi ini ialah dari Majalah Rasa keluaran bulan Ogos 2010....


Bahan Inti

1kg Kentang*

600gm bawang besar* (dipotong dadu)

1 biji bawang besar**

3 ulas bawang merah**

4 ulas bawang putih**

2.5cm halia**

20gm udang kering**

1 sudu besar jintan manis** (dikisar)

1 packet serbuk kari

3/4 cawan minyak

1 batang besar kulit kayu manis

3 sudu makan gula

1 sudu teh garam

1/2 sudu teh bahan perasa

700ml air


Bahan Kulit

1kg tepung gandum , diayak

1 sudu makan garam

188gm mentega

2 biji telur

250ml ais

500ml air

Minyak untuk menggoreng

Tepung secukupnya untuk mencanai




Cara Masak Inti

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis kulit kayu manis hingga kembang, masukkan bahan-bahan kisar dan kacau hingga wangi.

2. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.

3. Selepas itu masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Kacau rata.

4. Masukkan air dan biarkan mendidih Dan agak pekat.

5. Masukkan kentang. Kacau hingga mula kering.

6. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.


Cara Membuat Kulit

1. Untuk membuat doh kulit karipap, masukkan tepung ke dalam mangkuk.

2. Gaulkan bersama air, garam dan sedikit ais. Masukkan telur dan buat menjadi serbuk roti.

3. Panaskan mentega di atas api kecil hingga berbuih dan tuang rata-rata di atas tepung tadi. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti dan gunakan hujung jari.

4. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Rehatkan 1/2 jam.

5. Kemudian canai nipis dan isikan 1 sudu makan inti, tutup dan tekan tepi untuk menutupnya. Kelim kemas-kemas untuk menngelakkan bocor sewaktu menggoreng. Ulangi proses yang sama hingga habis.

6. Panaskan minyak masak yang banyak di dalam kuali dan goreng di atas api perlahan sehingga kuning keemasan.

7. Angkat dan hidangkan .

No comments:

Post a Comment