Sunday, April 10, 2011

Kek Berhias Coklat




Salam hujung minggu semuanya... Hari ini hubby keje jadi tak kemana-mana lah, lagi pulak hujan lebat...jadi untuk makan petang apa kata bake Kek Berhias Coklat...resepinya dari Majalah Rasa keluaran bulan Ogos 2010...kalau ada yang ingin mencubanya juga silakan, resepinya seperti dibawah... buat masa sekarang saya minta izin untuk makan kek yg enak ini dgn minum teh susu panas ya ehmmmm


Bahan-Bahan

125gm mentega

120gm gula kaster

3 biji telur

2 sudu besar jus oren (takde jus oren saya gunakan perasa oren)

1 sudu kecil esen vanila

125gm tepung berserbuk penaik

150gm coklat masakan


Cara Memasak

1. Panaskan katuhar pada suhu 170C.

2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan masukkan telur satu persatu berselang-seli dengan jus, esen dan tepung. Kaup balikkan supaya rata.

3. Sapukan sedikit minyak ke dalam acuan berlubang tengah berukuran 20sm bulat dan taburkan sedikit tepung. Tuang adunan ke dalamnya dan ratakan.

3. Bakar hingga masak.

4. Cairkan coklat. Apabila coklat dah cair, hias atas Kek.

No comments:

Post a Comment