Thursday, April 7, 2011

Kueh Bakar Durian




Durian Oh Durian sememangnya menjadi faverit kami sekeluarga....hubby beli 3 kotak durian yang power punya....Ada tinggal sikit lagi, cukup kalau untuk bikin Kueh Bakar Durian untuk makan ptg hari ini...resepi Kueh Bakar Durian ini saya ambil dari blog tiffinbiru ketika saya meronda-ronda diblog CMG.. Che Mat saya minta izin C&P resepinya di blog saya ya.


Bahan-Bahanya

150 gm isi durian, kalau dpt pilih yang bau "cengit" (kuat baunya)*

250 ml air*(*dikisar halus)

600 ml santan kelapa segar (guna yang kotak pun ok)

1 cawan gula pasir

1 3/4 cawan tepung gandum

3 biji telur gred A

1/4 camca teh penuh garam halus

Pewarna kuning makanan secukupnya (1/4 camca teh)

2 camca besar minyak sapi, dicairkan

Bijan secukupnya untuk ditabur




CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 8 inci X 8 inci X 3 inci dengan mentega dan alas dengan aluminium foil, lebihkan sedikit supaya mudah untuk kita mengelurakan kueh bila masak nanti..Ketepikan. Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 di atas kecuali durian yang dikisar, minyak sapi dan bijan. Kacau rata dan tapis, masukkan durian yang dikisar tadi dan minyak sapi cair. Kacau rata dan tuang dalam bekas yang telah siap sedia. Tabur bijan rata2. Bakar selama 45 - 50 minit atau hingga masak dan permukaan kueh kelihatan garing. Mat selalunya akan akan tukar api oven pada fungsi "grill" dan bakar 5 minit untuk mendapatkan permukaan yang sedikit garing. Bila masak, keluarkan kueh dari oven, biar 5 minit, kemudian keluarkan kueh dari tin dan biar betul2 sejuk sebelum dipotong...


2 comments: