Friday, April 22, 2011

Gulai Darat



Hai inlah lauk yang digandingkan dgn Nasi Beriani Segera untuk lunch tadi iaitu Gulai Darat yang resepinya diambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Nov 2010... Marilah kita lihat resepinya, jom...

Bahan-Bahan
1kg daging, dipotong kecil
500ml santan
2 keping asam keping
Gula Melaka secukup rasa
Garam secukup rasa

Bahan Giling
3 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
10 ulas bawang merah
2.5 lengkuas
2.5 halia
2.5cm kunyit
4 sudu makan kelapa goreng (kerisik)
10 batang lada kering



Cara Memasak
1. Perapkan daging bersama bahan-bahan yang telah digiling selama beberapa jam. Ketepikan.
2. Masukkan daging perap tadi ke dalam periuk. Biarkan sekejap.
3. Selepas itu masukkan santan, asam keping, garam dan gula secukup rasa hingga sebati.
4. Biarkan mendidih dan daging empuk. Kacau lagi sehingga kuah pekat.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.






No comments:

Post a Comment