Thursday, April 21, 2011

Rendang Hijau Ayam



Hari nie nak masak ayam lah....ehhhh apa khabar semua??? lunch hari nie kita makan ayam lah ya... kita masak Rendang Hijau Ayam k.... resepi nie mmg dah lama saya nak mencubanya tapi tak tau kenapa asyik terlupa je... resepi nie ialah dari Majalah Rasa keluaran bulan Julai tahun 2007...disini saya sertakan sekali resepinya klu anda2 ada yang ingin mencubanya silakan....




Bahan-Bahan

1 ekor ayam, dipotong 12 bahagian

4 batang serai*

3.5cm halia*

3.5cm kunyit hidup*

2cm lengkuas*

30 biji cili padi hijau*

15 biji bawang merah*

5 ulas bawang putih* (*dikisar)

250ml santan

250gm kerisik

5 sudu makan minyak masak

Garam secukup rasa






Cara Memasaknya

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga garing.

2. Kemudian masukkan ayam dan kacau hingga rata.

3. Selepas itu masukkan santan, kerisik dan garam secukup rasa.

4. Kacau lagi di atas api yang perlahan dan masaklah hingga pekat.

5. Bila cukup kering, bolehlah diangkat.

6. Sedia untuk dihidangkan.





1 comment:

  1. apa bezanya rendang hijau dengan rendang biasa? ada beza x??

    ReplyDelete