Thursday, March 17, 2011

Sotong Sambal


Assalammualaikum semua....Sudah lunch ke belum??? Hari ini untuk lunch ialah Sotong Sambal...Waktu tu bila gi pasar ada sotong hidup cantik2 pulak tu...pas tu waktu pulang singgah kat kedai beli Majalah Rasa, waktu tgh belek2 majalah tu my hubby ternampak resepi Sotong Sambal nie then die blg eheh sungguh menyelerakan....jadi hari nie masak lah Sambal Sotong yg resepinya dari Majalah Rasa keluaran bulan April 2011...yok mari kita lihat resepi Sotong sambal yang pedas dan membangkitkan selera...

Bahan-Bahannya
1 kilo sotong
200gm cili kisar
5 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
20gm belacn*(*dikisar)
1 biji bawang besar #
2 biji cili merah# (#dihiris)
20ml air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak
1. Panaskan air dalam periuk dan rebus sotong hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik baunya.
3. Kemudian masukkan cili kisar dan biarkan hingga naik minyaknya.
4. Setelah itu masukkan sotong dan juga air asam jawa.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya dan masukkan bawang besar bersama cili merah yg dihiris.
6. Biarkan kuahnya pakat dan angkat.

PS : Pastikan bahan kisar dan cili kisar xdibiarkan masak lama sebelum dimasukkan sotong ke dalamnya.


2 comments:

  1. sama menu lah kite hari ni kak ani..have a nice weekend ya..muahss

    ReplyDelete
  2. sehati sejiwa lah namanya tu eina :)

    ReplyDelete