Selamat tengahari dan Salam sejahtera semuanya...Ikan Merah!!!!! Ikan Merah masak Asam Pedas sudah, Ikan Merah masak sup sudah, apa kata hari nie kita Masak Lemak Ikan Merah...klu nak ikutkan resepi yang saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan April 2011 chefnya menggunakan Ikan Patin... Lauk Masak Lemak Ikan Merah nie tadi saya gadingkan dengan terung sambal ehhhhmmm sedapppp...
Bahan-Bahan
1 ekor ikan merah
1 biji santan
5 biji bawang merah*
10 biji cili padi*
2sm lengkuas*
2sm halia*
2sm kunyit hidup*
20gm belacan*(*dikisar)
2 batang serai (dititk)
2 keping asam keping
1 tangkai daun kesum
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Masukkan Bahan kisar dan santan ke dalam periuk.
2. Kacau rata dan masukkan asam keping.
3. Masukkan serai bersama daun kesum dan biarkan mendidih.
4. Akhir sekali masukkan ikan dan biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.
6. Angkat dan hidangkan.
Info dari chefnya menyatakan : penambahan daun kesum menaikkan lagi aroma Masak Lemak Ikan nie :)
Bahan-Bahan
1 ekor ikan merah
1 biji santan
5 biji bawang merah*
10 biji cili padi*
2sm lengkuas*
2sm halia*
2sm kunyit hidup*
20gm belacan*(*dikisar)
2 batang serai (dititk)
2 keping asam keping
1 tangkai daun kesum
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Masukkan Bahan kisar dan santan ke dalam periuk.
2. Kacau rata dan masukkan asam keping.
3. Masukkan serai bersama daun kesum dan biarkan mendidih.
4. Akhir sekali masukkan ikan dan biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.
6. Angkat dan hidangkan.
Info dari chefnya menyatakan : penambahan daun kesum menaikkan lagi aroma Masak Lemak Ikan nie :)
em..masak lemak kuning..tp bahan2 tak ada kunyit pun?
ReplyDeleteMaaf mungkin waktu dimasukkan entry ketinggalan bahan kunyit hidupnya...ada jugak saya cari majalahnya tapi tak ketemu plk...kdg2 waktu masak ikut resepi majalah ada kala mereka tertinggal bahan, tapi bila saya masak saya tambah tapi lupa plk nak tambah waktu masukkan entry...anyway thks, sudah saya betulkan :)
ReplyDelete