Salam sejahtera semua...lagi apa??? lagi minum petang ke....hari ini untuk minum petang adalah Ondeh-Ondeh Keladi, buat sikit je....Resepi nie saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan November 2010...Sebenarnya bikin ondeh2 mmg senang lagi menyenangkan bila anak2 dan suami suka memakannya...haaaa bagi sesiapa yg ingin cuba menbuat ondeh-ondeh keladi nie, dibawah ada saya sertakan resepinya sekali...
Bahan-Bahannya
1 biji keladi sederhana, dipotong dadu dan direbus empuk
200 gm tepung pulut
1 ketul gula melaka, dipotong dadu
1/2 biji kelapa parut putih
pewarna ungu secukupnya
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara-Caranya
1. Lenyek keladi secukupnya dan digaul sebati dengan tepung pulut. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit.
2. Seterusnya masukkan pewarna ungu dan gaul rata.
3. Seteah itu, buat bebola kecil dan letakkan gula melaka di tengah-tengahnya. Tutup dengan kemas. Lakukan sehingga habis.
4. Masukkan ondeh-ondeh ke dalam air yang telah mendidih. Angkat apabila ia terapung.
5. Akhir sekali, golekkan di atas kelapa parut yang telah digaul dengan garam (klu saya, kelapa parutnya saya akan kukus dulu sekejap). Sedia untuk dinikmati....
comel aje rupanya ondeh2 akak...
ReplyDeletebukannya ape moklong, senang satu kali ngaaaap je kan hehehehehe
ReplyDelete