Hai....jumpa lagi. Ini lah die Terung Sambal yang saya gandingkan dengan Masak Lemak Ikan Merah tadi yang resepinya juga saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan April 2011... Saya memang gemar dgn Terung Sambal..klu Ada sesiapa juga gemar dgn Terung Sambal, resepinya ada saya sertakan sekali...simple je ;-)
Bahan-Bahan
2kg terung - dipotong kecil
100gm cili kering*
5 biji bawang putih*
5 biji bawang merah* (resepi asal tidak menggunanya)
20gm belacan* (*dikisar)
Garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan goreng terung sekejap. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang bersama cili kering dan belacan hingga garing.
3. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan terung yang siap digoreng dan kacau rata
5. Angkat dan sedia dihidangkan.
PS: Pastikan cili ditumis hingga benar-benar garing sebelum dimasukkan terung.
Bahan-Bahan
2kg terung - dipotong kecil
100gm cili kering*
5 biji bawang putih*
5 biji bawang merah* (resepi asal tidak menggunanya)
20gm belacan* (*dikisar)
Garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan goreng terung sekejap. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang bersama cili kering dan belacan hingga garing.
3. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan terung yang siap digoreng dan kacau rata
5. Angkat dan sedia dihidangkan.
PS: Pastikan cili ditumis hingga benar-benar garing sebelum dimasukkan terung.
wah, dapat pon yang resipi yang simple!!!
ReplyDeletenak try masak kejap lagih!
thanksss yahhhh!
simple dan sedap latika... semoga ianya bersesuaian dgn citarasa awak :))) (noraini)
ReplyDelete