Friday, March 25, 2011

Kupang Sambal Berlada


Apa khabar dan salam sejahtera semua....nie adalah apa yang dimasak semalam untuk lunch tadi iaitu Kupang Sambal Berlada yang resepi saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Nov 2010...saya potong pendek aje ya hari nie, kita langsung ke resepinya ya...

Bahan-Bahan
1kg isi Kupang
300gm cili merah*
50gm bawang merah*
30gm bawang putih*(* dikisar)
3 sudu makan jus limau nipis
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak
1. Didihkan air dalam periuk Dan rebus kupang hingga lembut. Toskan.
2. Panaskan minyak dan Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga berbau harum.
3. Kemudian masukkan cili merah dan biarkan hingga pecah minyaknya.
4. Masukkan isi kupang dan gaulkan hingga rata.
5. Perasakan dengan garam, gula dan jus limau nipis secukupnya.
6. Kacau rata dan angkat.

No comments:

Post a Comment